Sastojci:
Kore:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 50 gr prezle potopljene u 1/2 dcl ruma
- 7 kašika mljevenih oraha
Fil:
- 4 jaja
- 300 gr šećera
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 1 maslac
Priprema:
Kore: umutiti 5 jaja, 5 kašika šećera, 50 gr prezle (prethodno potopljene u 1/2 dcl ruma) i 7 kašika oraha, izliti smjesu u kalup za torte obložen pek papirom, i staviti je u zagrijanu pećnicu, i peći na 180 stepeni, provjeriti da li je pečena čačkalicom. Ponoviti postupak i za drugu koru. Kad se kore ohlade, prepoloviti ih da se dobiju četiri.
Fil: umutiti posebno bjelanca posebno žumanca sa šećerom, pa sastaviti, kuhati na pari do određene gustine. Smjesu ohladiti. Istopiti čokoladu i izraditi maslac, pa kad se čokolada malo ohladi sjediniti sa maslacom, a zatim i sa smjesom od jaja i šećera. Ali smjesu od jaja dodavati postepeno, kašiku po kašiku! Sve lijepo promješati i filovati tortu.
Torta je pogodna za fondan, mada se može ukrasiti i samo šlag kremom od vanilije (2 komada).
Ako se prekriva fondanom treba je prvo premazati Butter kremom: 120 gr maslaca, 160 gr šećera u prahu, 2 kašike mlijeka, pa tek onda prekriti fondanom!
Nema komentara:
Objavi komentar