ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

Ananas torta


Sastojci:

Biskvit:
  • 8 žumanaca,
  • 5 belanaca,
  • 100 gr šećera,
  • 100 gr brašna,
  • strugana kora limuna
Fil:
  • 250 gr šećera i tri kašike šećera,
  • sok i kockice ananasa (iz konzerve)
  • 5 žumanaca
  • 10 tabli želatina, čaša slatke pavlake

Priprema:

Biskvit: umutite žumanca sa šećerom, dodajte čvrsto ulupan sneg od belanaca i struganu koru limuna. Pažljivo sve promešajte, pa dodajte brašno i ponovo promešajte. Pecite u podmazanom plehu. Kad kora dobije zlatnožutu boju izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.

Fil: na štednjaku kuhajte sok od ananasa sa šećerom dok se ne zgusne kao sirup.
Zasebno umutite žumanca s tri kašike šećera i želatinom razmekšanim u mlakoj vodi, pa ih pomešajte sa sirupom od ananasa, zatim dodajte slatku pavlaku, promešajte i filujte koru.

Ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne. Neposredno pred služenje, tortu ukrasite kockicama ananasa.