Sastojci:
Biskvit:
- 5 jaja
- 300 gr šećera u prahu
- 10 kašikaa vode
- 120 gr mljevenih oraha
- 160 gr brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 prašak za pecivo
Krema:
- 2 žumanjka
- 2 kašike šećera
- 200 gr šećera u prahu
- 2 kašike škrobnog brašna
- 2 dl mlijek
- 3 kašike Baileys likera
- 200 gr maslaca
Sirup:
- 2 dl mlijeka
- 100 gr šećera
- 1 dl Baileys likera
Glazura:
- 150 gr maslaca
- 250 gr šećera u prahu
- 2 kašike vruće vode
Ukras:
- čokoladne mrvice
- grubo ribana čokolada
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180°C i pripremi kalup za tortu. Žumanjke, šećer i vodu pjenasto umuti pa lagano umiješati mljevene orahe. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka. Prosijati zajedno brašno, prašak za pecivo i kakao prah i polako umiješati u smjesu, naizmjenično sa snijegom.
Peći 40 minuta, ne duže, da biskvit ne bude suh. Ohladiti ga u kalupu, izvaditi i prerezati vodoravno 2 puta da dobijete tri kore.
Napraviti sirup: prokuhati mlijeko sa šećerom, skinuti sa štednjaka i nakon 5 minuta dodati Baileys. Ovim sirupom poškropiti biskvitne kore pa ih premazati kremom i složiti jednu na drugu. S malo kreme premazati na kraju tortu izvana i ostaviti je u hladnjak dok se napravi glazuru.
Žumanjke, šećer, mlijeko i škrobno brašno (2 ravne žlice!) dobro umutiti, paziti da nema grudica. Izliti u lončić ili manju posudu sa debelim dnom i stavi kuhati. Stalno miješati dok se ne zgusne i paziti da ne zakipi. Kad je gusto, skinuti sa štednjaka i ohladiti. Promiješati s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica. U još mlako dodati Baileys i ohladiti do kraja.
Napraviti sirup: prokuhati mlijeko sa šećerom, skinuti sa štednjaka i nakon 5 minuta dodati Baileys. Ovim sirupom poškropiti biskvitne kore pa ih premazati kremom i složiti jednu na drugu. S malo kreme premazati na kraju tortu izvana i ostaviti je u hladnjak dok se napravi glazuru.
Žumanjke, šećer, mlijeko i škrobno brašno (2 ravne žlice!) dobro umutiti, paziti da nema grudica. Izliti u lončić ili manju posudu sa debelim dnom i stavi kuhati. Stalno miješati dok se ne zgusne i paziti da ne zakipi. Kad je gusto, skinuti sa štednjaka i ohladiti. Promiješati s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica. U još mlako dodati Baileys i ohladiti do kraja.
Pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu pa mu pomalo dodati skuhanu kremu, miješati sve vrijeme kako bi krema na kraju bila fino izradjena i glatka.
Glazura za ovu tortu je tzv. frosting od maslaca (ili drugi, po želji): Pjenasto izraditi maslac i šećer. Na kraju dodati vruću vodu i sve još malo izmiksati. Po želji se može dodati i 1 žlicu Baileys likera. Ovom glazurom lijepo premazati tortu izvana i ukrasiti čokoladnim mrvicama i grubo ribanom čokoladom ili po želji.