utorak, 18. siječnja 2011.

Dvobojni rolat


Sastojci:

Biskvit:
  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brana
  • 10 kašika mljevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo

Fil:
  • ½ lit mlijeka
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 vanilina šećera
  • 1 margarin za kreme
  • 8 kašika šećera u prahu
  • 3 kašike brašna
  • 100 gr čokolade za kuhanje

Priprema:

Kora: ulupati bjelanca u čvrst snijeg, pa dodati šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance, mljevene orahe i brašno sa praškom za pecivo! Biskvit sipati u podmazan i brašnom posut pleh, kada je pečen izvaditi ga i uviti u čistu mokru krpu!
Fil: umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, vanilin šećer i malo mlijeka koje ste oduzeli od 1/2 litre. Preostalo mlijeko staviti da se kuha, pa kada provri dodati smjesu od žumanaca i kuhati uz neprestano mješanje dok se ne dobije gust fil. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, i dodati ga ohlađenom filu. Fil zatim podjeliti na dva dijela, u jedan dio dodati rastopljenu čokoladu.
Razvijte rolat, premažite ga svijetlim filom, zatim ga pažljivo urolajte, pa ga premažite filom od čokolade. 
Ukrašavanje: po želji rolat možete posuti mljevenim orasima, rendanom čokoladom ili ukrasiti preostalim bjelancima.

Nema komentara:

Objavi komentar