ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

Šarena torta




Sastojci:
Žuti biskvit:

  •  6 kom. jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
  •  6 kašika šećera
  •  6 kašika brašna
  •  1/2 praška za pecivo 
 Smeđi biskvit:
  •  4 kom. jaja (odvojiti žumanjke od bijelanjaka)
  •  4 kašike šećera
  •  4 kašike brašna
  •  4 kašike mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
  •  1 prašak za pecivo 
Žele od višanja:
  •  1 staklenka 720 ml. kompota od višnja
  •  4 kašike šećera
  •  5 kašike gustina ili puding po želji
  •  treba 500 ml. soka iz staklenke (sa dodatkom vode) 
Žuta krema:
  •  5 žumanjaka
  •  150 gr šećera
  •  150 gr stolnog margarina 
Ukrašavanje:
  • 2 šlag pjene
Priprema:

Žuti biskvit: žumanjke sa šećerom pjenasto izmiješati i dodati vanilin šećer, te po želji struganu limunovu koricu. Postepeno dodavati brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo, te lagano umiješati već izrađen snijeg od bjelanjaka. Tepsiju obložiti masnim papirom i izliti smjesu biskvita. Staviti u umjereno zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min.na 170 stepeni, provjeriti čačkalicom je li kora pečena. Pečen biskvit ohladiti i razrezati vodoravno na dva dijela.
Tamni biskvit : još jednom ponoviti isti postupak kao kod žute smjese, samo se u smjesu dodaju orasi ili bademi.
Žele od višnja: dobro ocijediti višnje iz kompota, a kompotu dodati vode tako da bude 500 ml. tekućine. 
Od te količine oduzmite toliko da možete izmiješati gustin i šećer, tekućina mora biti mlaka, ne vruća (gustin se može zamijeniti pudingom od vanilije-maline-jagode).
Kad zakipi sok kompota ulijte izmiješanu smjesu i kuhajte kratko dok se ne zgusne. U ohlađen žele dodati izmiksane višnje napomena : u slučaju da imate svojih višnja svježih ili iz zamrzivča kratko ih prokuhajte u vodi, a ako kuhate smrznute, stavite bar 200 ml manje vode, pa lako kasnije dodate do 500 ml., možete odmah dodati šećer, ostalo radite kao što već piše. 
Žuta krema:  žumanjke i šećer miješati na pari dok se smjesa ne zgusne, zatim maknuti i ohladiti, izraditi pjenasto margarin i sjediniti oboje.
Ukrašavanje: upotrijebi te po želji šlag i napravite ga po uputstvu na pakovanju, šlag koristiti za vanjsko ukrašavanje i za jedan red mazanja torte. 
Slaganje torte
žuta kora, žele od višanja, žuta krema, 
tamna kora, šlag pjena, 
tamna kora, žele od višanja, žuti fil, 
žuta kora, šlag!

Nema komentara:

Objavi komentar