Sastojci:
- 1 brokula
- 5 kašika maslinova ulja
- 100 gr crnih maslina
- 3 kisela krastavca
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 100 g oraha
- so
Marinada:
- 4 kašike kiselog vrhnja
- 2 kašike limunova soka
- so
- biber
Priprema:
Brokulu dobro oprati i narezati na sitne komade. Komade brokule staviti u zdjelu i preliti mješavinom od tri kašike maslinova ulja i soli. Ostaviti da se marinira jedan sat.
Masline, krastavce i oguljena jaja sitno nasjeckati. Od svega ostaviti nekoliko komada za ukras. Orahe krupno nasjeckati pa sve umiješati u brokulu. U lončiću pomiješati kiselo vrhnje s ostatkom maslinova ulja i limunovim sokom. Tom mješavinom preliti salatu. Začiniti solju i paprom, dobro promiješati, iskrenuti u zdjelu i ukrasiti kriškama jaja, krastavaca, maslinama i orasima.