srijeda, 5. siječnja 2011.

Pikantna piletina


Sastojci: 

  • 6 komada pileća prsa
  •  8 čena bijelog luka
  •  prstohvat smrvljene chili paprike
  •  1 supena kašika kopra
  •  2 supene kašike vinskog octa
  •  3 dcl iskuhane supe
  •   so
  •  dosta isjeckanog peršuna
  •   brašno za paniranje
  •  5 supenih kašika maslinovog ulja
  •  kocka 2x2x2cm putera
  •  1 supena kašika krušnih mrvica
  
Priprema:


Pileća prsa nesmiju da budu debela, stanjite ih da budu kao malo deblje šnicle. Posolite piletinu i uvaljajte u brašno. Otresite višak brašna.
Zagrijte u večoj tavi 3 kašike maslinovog ulja i puter na srednjoj temperaturi. Stavite piletinu i pržite dok ne dobije braonkastu boju (2-5 min). Okrenite sa druge strane i pržite dok ne dobijete istu boju. Piletina ne smije da se dodoruje. Ako vam je tava manja, onda pržite iz dvije ture, pa kad je druga tura gotova, vratite prvu u tavu i nastavite dalje po uputstvima.
Kad je sva piletina dobila lijepu boju dodajte sav bijeli luk isjeckan na tanke listiće između piletine i čim počne da cvrći, dodajte i prstohvat smrvljene paprike i nju stavite između piletine na ulje. Protresite tavu i dodajte kopar. Opet protresite i dodajte dvije kašike sirčeta. Pojačajte malo vatru i odmah dodajte iskuhanu supu (mozete koristiti šta god imate, pileću, povrtnu itd). Dodajte preostale dvije kašike maslinovog ulja. Neka ovo krčka par minuta. 
Čim vam je sos gustine koju želite (nemojte dugo krčkati), dodajte 1 kašiku krušnih mrvica i protresite tavu. Pospite obilno isjeckanim peršunom i skinite sa vatre.