- 100 gr maslaca
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 kom jaja
- 70 gr oljuštenih samljevenih badema
- 100 gr čokolade u prahu
- 50 gr brašna
- 50 gr škrobnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 7 kašika trešnjevače
- 1 l slatkog vrhnja
- 750 gr višanja iz kompota
- 1 kašika krupno nastrugane čokolade za dekoraciju
- za kalup maslac i malo brašna
Priprema:
Namažite maslacem dno kalupa i pobrašnite. Zagrijte pećnicu 180 stepeni. Pjenušavo izmiješajte maslac, šećer, vanilin šećer pa dodajte jaja, badem i čokoladu u prahu. Prosijte brašno, dodajte škrobno brašno i prašak za pecivo, te izmiješajte drvenom kašikom. Tijesto izlijte na kalup i pecite na 180 stepeni 30-40 minuta. Neka torta odleži 12 sati.
Razrežite je dva puta horizontalno da dobijete 3 dijela. Najdonji sloj navlažite trešnjevačom. Čvrsto istucite vrhnje ili šlag. Ocijedite višnje. Premažite dva sloja vrhnjem da bude cca 2 cm debelo, pa po njemu poslažite višnje. Gornju koru premažite samo vrhnjem i pospite nastruganom čokoladom. Dekorirajte vrhnjem i višnjama.