subota, 8. siječnja 2011.

Schwarzwald torta

Sastojci:

  • 100 gr maslaca
  • 100 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kom jaja
  • 70 gr oljuštenih samljevenih badema 
  • 100 gr čokolade u prahu
  • 50 gr brašna
  • 50 gr škrobnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 7 kašika trešnjevače
  • 1 l slatkog vrhnja
  • 750 gr višanja iz kompota
  • 1 kašika krupno nastrugane čokolade za dekoraciju
  • za kalup maslac i malo brašna

Priprema:

Namažite maslacem dno kalupa i pobrašnite. Zagrijte pećnicu 180 stepeni. Pjenušavo izmiješajte maslac, šećer, vanilin šećer pa dodajte jaja, badem i čokoladu u prahu. Prosijte brašno, dodajte škrobno brašno i prašak za pecivo, te izmiješajte drvenom kašikom. Tijesto izlijte na kalup i pecite na 180 stepeni 30-40 minuta. Neka torta odleži 12 sati.

Razrežite je dva puta horizontalno da dobijete 3 dijela. Najdonji sloj navlažite trešnjevačom. Čvrsto istucite vrhnje ili šlag. Ocijedite višnje. Premažite dva sloja vrhnjem da bude cca 2 cm debelo, pa po njemu poslažite višnje. Gornju koru premažite samo vrhnjem i pospite nastruganom čokoladom. Dekorirajte vrhnjem i višnjama.