Sastojci:
Biskvit:
- 5 jaja
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 2 kašike brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 100 gr maslaca
- 100 gr šećera
- 100 gr mljevenih lješnjaka
- 2 vanilin šećera
Fil:
- 1 krema za torte
- 350 ml mlijeka
- 110 gr maslaca
- 150 gr čokolade za kuhanje
Čokoladna glazura:
- 100 gr čokolade
- 2 kašike tople vode
- 60 gr maslaca
- 2 kašike ulja
Priprema:
Žumanjke pjenasto izmiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati mljevene lješnjake, otopljenu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo, pjenasto izrađeni maslac i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Od pripremljene biskvitne smjese ispeći pojedinačno tri biskvitne kore. Za svaku koru okrugli kalup promjera 20 cm obložiti pek papirom i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 minuta. Kore dobro ohladiti.
Kremu za torte usuti u visoku posudu, dodati prokuhano hladno mlijeko i miješati električnom miješalicom tri minute. Smjesi dodati 100 g otopljene čokolade, maslac prethodno pjenasto izrađen i 50 g grubo narezane čokolade, pa sve dobro izmiješajte.
Na biskvitnu koru stavite jednu trećinu kreme i poklopite drugom korom, na nju nanesite drugu trećinu kreme i poklopite trećom korom, pa preostalom kremom premažite rubove torte.
Na pari otopite čokoladu, dodajte vodu, a zatim uz stalno miješanje postupno dodajte maslac i ulje. Ovako pripremljenom čokoladnom glazurom prelijte površinu torte.
Nema komentara:
Objavi komentar