srijeda, 2. veljače 2011.

Pink - vanila torta

Sastojci:

Žute kore:
  •  8 žumanaca
  •  1 jaje
  •  9 kašika šećera
  •  250 gr sjeckanog suhog grožđa
  •  250 gr oraha 

Bijela kora:
  •  8 bjelanaca
  •  8 kašika šećera
  •  6 kašika brašna
  •  1 narandža 

Fil:
  •  1/2 litra mlijeka
  •  1 kašika šećera
  •  100 gr brašna
  •  5 kesica vanilinog šećera
  •  250 gr maslaca
  •  200 gr šećera

Priprema:
  
Žumanaca i 1 cijelo jaje umutiti sa šećerom, zatim dodati 250 gr sjeckanog suhog grožđa i 250 gr oraha, pola sjeckanih, pola mljevenih. Peći dvije kore u okruglom kalupu, na pek papiru.
Umutiti bjelanaca sa šećerom, dodati brašno i sok od cijele narandže. Peći u istom kalupu kao i žute kore.
Ispečenu bijelu koru preseći na 2 dijela.
Fil: u lijeko dodati kašiku šećera i pustiti da provri. Zakuhati 100 gr brašna ili gustina. U ohlađeno dodati 5 vanilin šećer. Maslac umutiti sa šećerom u prahu i spojiti sa ohlađenom kremom.
Kore redati naizmjenično: žuta, bijela, žuta, bijela, spajajući ih filom.
Tortu okolo premazati istim filom ili dekorisati po želji. Ova torta je pogodna za fondan masu!

Nema komentara:

Objavi komentar