Sastojci:
Žute kore:
- 8 žumanaca
- 1 jaje
- 9 kašika šećera
- 250 gr sjeckanog suhog grožđa
- 250 gr oraha
Bijela kora:
- 8 bjelanaca
- 8 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 narandža
Fil:
- 1/2 litra mlijeka
- 1 kašika šećera
- 100 gr brašna
- 5 kesica vanilinog šećera
- 250 gr maslaca
- 200 gr šećera
Priprema:
Žumanaca i 1 cijelo jaje umutiti sa šećerom, zatim dodati 250 gr sjeckanog suhog grožđa i 250 gr oraha, pola sjeckanih, pola mljevenih. Peći dvije kore u okruglom kalupu, na pek papiru.
Umutiti bjelanaca sa šećerom, dodati brašno i sok od cijele narandže. Peći u istom kalupu kao i žute kore.
Ispečenu bijelu koru preseći na 2 dijela.
Fil: u lijeko dodati kašiku šećera i pustiti da provri. Zakuhati 100 gr brašna ili gustina. U ohlađeno dodati 5 vanilin šećer. Maslac umutiti sa šećerom u prahu i spojiti sa ohlađenom kremom.
Kore redati naizmjenično: žuta, bijela, žuta, bijela, spajajući ih filom.
Tortu okolo premazati istim filom ili dekorisati po želji. Ova torta je pogodna za fondan masu!
Nema komentara:
Objavi komentar