Sastojci:
Tijesto:
Tijesto:
- 2 jaja
- 100 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 2 kašike kiselog vrhnja
- 100 gr mljevenih oraha ili kokosa
- 1 prašak za pecivo
- 500 gr oštrog brašna
Agda - sirup:
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 1 limun
Priprema:
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto tako da se ne lijepi. Uzeti rende - ribež i sitnom stranom otisnuti oblikovane hurmašice.
Postupak: uzeti komadić tijesta, uvaljati ga malo u brašno i malo ga pritisnuti (napravite pravougaonik). Sa svake strane zarolajte tako da u konačnici dobijete štangicu. Slažite u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180 C (neka fino porumene).
Agda: vodu, šećer i limun izrezan na kriške skuhati. Kada su hurmašice gotove zaliti ih sirupom (agdom). Dobro ih ohladite!!!
Nema komentara:
Objavi komentar