utorak, 15. veljače 2011.

Tiramisu

Recept iz časopisa Gusto


Sastojci: 
  • 200 ml espresso kafe
  • 0,4 dcl konjaka
  • 4 žumanca
  • 80 g šećera
  • 1 štapić vanilije
  • 500 gr mascarpone sira
  • 150 g piškota
  • kakao prah za posipanje

Priprema: 

Pomiješajte espresso kafu sa konjakom. Dobro umutite žumanca sa šećerom dok smjesa ne postane kremasta. Otvorite štapić vanilije i sastružite sadržaj, pa stavite u žumanca. Umiješajte i mascarpone sir. Četvrtastu posudu za kolač obložite piškotama i poprskajte sa polovinom kafe. Preko piškota stavite polovinu količine umućene smjese, zatim ponovo rasporedite piškote i poprskajte ih drugom polovinom kafe. Pokrijte ostatkom smjese. Pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u frižider oko 2 sata da se stegne. Izrežite na kocke, a prije posluživanja pospite kolač kakao prahom.

3 komentara:

  1. Koliko se kafe stavlja u fil,ako se sa ostatkom prelivaju piskote?

    OdgovoriIzbriši
  2. A,sorry sad sam videla tj shvatila da nisam lepo procitala recept da kafa ne ide u fil nego se samo prelivaju piskote. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ok.....nije problem, samo pitajte sve sto Vas zanima :)

    OdgovoriIzbriši