srijeda, 23. veljače 2011.

Lazanje

Lazanje

Lazanje
Sastojci:
Bešamel:
  •  7,5 dcl mlijeka
  •  3 kockice maslaca
  •  3 kašike brašna
  •  1 kašićica soli
  •  1 kesica parmezana
Nadjev:
  •  1/2 kg mljevenog mesa
  •  1 kašika vegete
  •  1 listić lovora
  •  2 čena bijelog luka
  •  1 veća glavica crvenog luka
  •  1 kašićica crvene paprike
  •   so
  •   biber
  •  3 kašike paradajz pirea
  •  2 kašike maslinova ulja 
Ostalo:
  • kore za lazanje
 
Priprema:
 
Izdinstati crveni i bijeli luk na ulju pa dodati meso i smanjiti vatru. Ostaviti da se i dalje dinsta u vodi od mesa. Dodati začine i dobro promiješati. Kad prokuha dodati jos pola šolje vruće vode i na skroz smanjenoj vatri pustiti da kuha još oko 5 minuta.
Za bešamel uliti mlijeko i u hladno dodati maslac, so i brašno. Cijelo vrijeme miješati metlicom (isto kao da radite krem juhu iz vrećice). Kad prokuha ugasiti vatru i umiješati 1 kesicu parmezana.
Namastiti dno vatrostalne posude ili tepsije i slagati: red kora koje samo 2 minute spustite u ključalu vodu, par kašika nadjeva, par kašika bešamela. Tako redati onoliko puta dok ne potrošite sve kore. Na zadnje kore samo izliti ostatak bešamela.

Nema komentara:

Objavi komentar