Lazanje |
Lazanje |
Sastojci:
Bešamel:- 7,5 dcl mlijeka
- 3 kockice maslaca
- 3 kašike brašna
- 1 kašićica soli
- 1 kesica parmezana
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 1 kašika vegete
- 1 listić lovora
- 2 čena bijelog luka
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 kašićica crvene paprike
- so
- biber
- 3 kašike paradajz pirea
- 2 kašike maslinova ulja
Ostalo:
- kore za lazanje
Priprema:
Izdinstati crveni i bijeli luk na ulju pa dodati meso i smanjiti vatru. Ostaviti da se i dalje dinsta u vodi od mesa. Dodati začine i dobro promiješati. Kad prokuha dodati jos pola šolje vruće vode i na skroz smanjenoj vatri pustiti da kuha još oko 5 minuta.
Za bešamel uliti mlijeko i u hladno dodati maslac, so i brašno. Cijelo vrijeme miješati metlicom (isto kao da radite krem juhu iz vrećice). Kad prokuha ugasiti vatru i umiješati 1 kesicu parmezana. Namastiti dno vatrostalne posude ili tepsije i slagati: red kora koje samo 2 minute spustite u ključalu vodu, par kašika nadjeva, par kašika bešamela. Tako redati onoliko puta dok ne potrošite sve kore. Na zadnje kore samo izliti ostatak bešamela.
Nema komentara:
Objavi komentar