![]() |
Magluba s piletinom |
Sastojci:
- 1 pile ( isječeno na 4 komada )
- 2 patlidžana
- 2 paradajza
- 3 šolje riže
- 1 šolja pinjola
- 2 i 1/2 kašike all spice začina (mješavina kardamona, cimeta, bibera, turmerika, pimenta)
- 2 kašike maslinovog ulja
- so
Priprema:
Skuhati pile i sačuvati supu. Potopiti rižu u vodu, isprati i dodati joj začine. Patlidžan isjeći na kolutove, posoliti i ostaviti dok ne pusti vodu. Ocijediti i pržiti dok ne dobije zlatno braon boju. Paradajz isjeći na kockice.
Uzeti dublji sud - šerpu sa poklopcem ( kao za nas đuveč). Podmazati ga i na dno poredati komade pilećeg mesa. Prekriti patlidžanom i paradajzom, a zatim rižom. Zaliti pilećom supom, poklopiti i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Peći dok voda ne ispari, oko 30-45 minuta.
Uzeti veći oval, na njega istresti sadržaj šerpe (riža na dnu, a piletina na vrhu) i posuti proprženim pinjolima. Jede se uz salatu ili jogurt.
Nema komentara:
Objavi komentar