![]() |
Magluba s janjetinom |
Sastojci:
- 2 patlidžana srednje veličine (oguljeni i izrezani na malo deblje kolutove)
- so
- 5 kašika maslinovog ulja + jedna kašićica
- 1 veća glavica crvenog luka - isjeckana
- 1 do 1 ½ kg krtine mesa od janjeće plečke( ukloniti masnoću što više i izrezati meso na manje komade)
- 1 kašićica bibera
- 1 kašika baharat začina
- 1 kašićica all spice začina (mješavina kardamona, cimeta, bibera, turmerika, pimenta)
- malo cimeta
- malo muškantnog oraščića (mljevenog)
- 3 šolje vode
- 6 šolja maslinovog ulja za prženje
- 3 velika zrela paradajza -isječena
- 1 ½ šolja basmati rize (oprane ili potopljene i poklopljene u vodu 30 min da omekša)
- 1 šolja vrele vode
Priprema:
Staviti kolutove patlidžana na kuhinjski papir, posoliti i ostaviti 30 minuta da izgube gorčinu.
U večoj šerpi zagrijati 5 kašika ulja dodati luk, pa malo propržiti. Smanjiti temperaturu, pa dodati jagnjetinu, baharat, cimet, muškantni orah, 1 kašićicu soli, 1/2 kašićice bibera pa kuhati 10-tak minuta, ali okretati meso. Dodati vodu tek da pokrije meso, poklopiti i kuhati 2 h dok meso skroz ne omekša uz povremeno dodavanje vode (po potrebi ali samo pomalo). Kada je meso kuhano, izvaditi ga na tanjir s lukom a ostaviti masnoću u šerpi. U fritezi ili šerpi zagrijati ulje pa propržiti kolutiće patlidžana 10 minuta na jakoj temperaturi okrenuvši ih jednom. Izvaditi patlidžane pa ih ostaviti da se ocjede od ulja na kuhinjskom papiru. Ulje ostaviti da se ohladi.
U manju tepsiju ili šerpu (okruglu) staviti malo ulja, pa poredati isječeni paradajz tako da se naslanjaju jedan na drugi (znaci ukrug popuniti dno tepsije). Posuti paradajz s jednom šakom riže pa meso preko nje. Preko mesa poredati kolutove patlidžana pa posuti ostatkom riže. Pritisnuti po riži dlanom ili varljačom. Posoliti s 1 kašićicom soli, dodati malo bibera i vrelu vodu. Poklopiti da para ne izlazi u toku kuhanja (čvrsto), pa kuhati na slabijoj temperaturi sve dok riža ne omekša oko 1 h. Ne otklapati više od dva puta u toku kuhanja.
Kada je riža kuhana, staviti veću okruglu tacnu za posluživanje preko tepsije - šerpe u kome se sve kuhalo, zatim tacnu uhvatiti rukama pa preokrenuti tako da sva smjesa ostane na tacni. Inače magluba znači ...prevrnuto jelo!!!
U večoj šerpi zagrijati 5 kašika ulja dodati luk, pa malo propržiti. Smanjiti temperaturu, pa dodati jagnjetinu, baharat, cimet, muškantni orah, 1 kašićicu soli, 1/2 kašićice bibera pa kuhati 10-tak minuta, ali okretati meso. Dodati vodu tek da pokrije meso, poklopiti i kuhati 2 h dok meso skroz ne omekša uz povremeno dodavanje vode (po potrebi ali samo pomalo). Kada je meso kuhano, izvaditi ga na tanjir s lukom a ostaviti masnoću u šerpi. U fritezi ili šerpi zagrijati ulje pa propržiti kolutiće patlidžana 10 minuta na jakoj temperaturi okrenuvši ih jednom. Izvaditi patlidžane pa ih ostaviti da se ocjede od ulja na kuhinjskom papiru. Ulje ostaviti da se ohladi.
U manju tepsiju ili šerpu (okruglu) staviti malo ulja, pa poredati isječeni paradajz tako da se naslanjaju jedan na drugi (znaci ukrug popuniti dno tepsije). Posuti paradajz s jednom šakom riže pa meso preko nje. Preko mesa poredati kolutove patlidžana pa posuti ostatkom riže. Pritisnuti po riži dlanom ili varljačom. Posoliti s 1 kašićicom soli, dodati malo bibera i vrelu vodu. Poklopiti da para ne izlazi u toku kuhanja (čvrsto), pa kuhati na slabijoj temperaturi sve dok riža ne omekša oko 1 h. Ne otklapati više od dva puta u toku kuhanja.
Kada je riža kuhana, staviti veću okruglu tacnu za posluživanje preko tepsije - šerpe u kome se sve kuhalo, zatim tacnu uhvatiti rukama pa preokrenuti tako da sva smjesa ostane na tacni. Inače magluba znači ...prevrnuto jelo!!!
Nema komentara:
Objavi komentar