ponedjeljak, 28. veljače 2011.

Piletina u mlijeku

Sastojci: 
  • 1 kg piletine ili bijelog mesa
  • 8 dcl mlijeka 
  • 5 glavica luka 
  • 2,5 dcl slatke pavlake
  • 50 gr rendanog sira
  • 50 gr parmezana 
  • so, biber 
  • ulje 

Priprema:

Piletinu (sjeckanu na kockice) posoliti i biberiti, pa pržiti na ulju, par minuta. Premjestiti je u šerpu gdje će se kuhati. Doliti mlijeko - oko 0,5 l i ostaviti da se krčka. 
U istoj tavi gdje se pržila piletina propržiti luk sjeckan takođe na kockice, pa zatim i njega ubaciti u šerpu sa mesom. Ako treba, još posoliti i pobiberiti.
Sve zajedno krčkati oko 30 min, postepeno dodavati onaj ostatak mlijeka. Pred kraj, dodati slatku pavlaku i nek' se krčka još koji minut. Kad sklonite s ringle, ubacite sir. 
Onda, istresite u vatrostalnu zdjelu, pospite parmezanom, neka se zapeče samo par minuta na 200 C. Može se služiti uz krompir pire i krompir salatu!

2 komentara:

  1. primamljivo!Sta raditi ako milijeko pocne da zagorijeva?

    OdgovoriIzbriši
  2. ...krčkati na slabijoj temperaturi...ne znam sta bih drugo! Mada ja imam šerpe sa debljim dnom, pa mi se to ne dogadja!

    OdgovoriIzbriši