Recept iz časopisa Gusto
Sastojci:
Sastojci:
- 300 gr riže
- 200 gr gljiva (šampinjoni)
- 2 glavice luka
- 1 režanj bijelog luka
- 1 lovorov list
- 1 kašičica krem juhe od gljiva
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 125 ml suhog bijelog vina
- 700 ml vrućeg pilećeg temeljca
- so i mljeveni biber
- 60 gr parmezana
Priprema:
Očistiti gljive pa ih narezati na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini. Zagrijati pileći temeljac. Sitno nasijeći luk. Zagrijati ulje i propržiti luk dok ne omekša. Dodati lovorov list i juhu od gljiva, a zatim i zgnječeni bijeli luk. Dodati rižu i miješati dok ne bude staklasta. Zatim dodati vino i kuhati dok ne ispari.
Dodati 1/4 vrelog temeljca i kuhati na laganoj vatri dok se ne upije tekućina. Potom postepeno dodavati ostatak temeljca, uz povremeno miješanje i kad se sve apsorbiralo, dodati zadnji dio temeljca. Ovo će potrajati oko 20 minuta.
Zagrijati maslac i pirjati gljive na prilično jakoj vatri. Posoliti i pobiberiti, pa umiješati u kremasti rižoto. Na kraju dodati parmezan i po potrebi još začiniti.
Nema komentara:
Objavi komentar