četvrtak, 10. veljače 2011.

Rižoto s gljivama

Recept iz časopisa Gusto

Sastojci:
  • 300 gr riže
  • 200 gr gljiva (šampinjoni)
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj bijelog luka
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica krem juhe od gljiva
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 700 ml vrućeg pilećeg temeljca
  • so i mljeveni biber
  • 60 gr parmezana

Priprema: 

Očistiti gljive pa ih narezati na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini. Zagrijati pileći temeljac. Sitno nasijeći luk. Zagrijati ulje i propržiti luk dok ne omekša. Dodati lovorov list i juhu od gljiva, a zatim i zgnječeni bijeli luk. Dodati rižu i miješati dok ne bude staklasta. Zatim dodati vino i kuhati dok ne ispari.
Dodati 1/4 vrelog temeljca i kuhati na laganoj vatri dok se ne upije tekućina. Potom postepeno dodavati ostatak temeljca, uz povremeno miješanje i kad se sve apsorbiralo, dodati zadnji dio temeljca. Ovo će potrajati oko 20 minuta.
Zagrijati maslac i pirjati gljive na prilično jakoj vatri. Posoliti i pobiberiti, pa umiješati u kremasti rižoto. Na kraju dodati parmezan i po potrebi još začiniti.

Nema komentara:

Objavi komentar