ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Valentin torta

Valentin torta - presjek
Valentin torta
Sastojci:

Potrebno za tri kore:
  • 15 bjelanaca
  • 15 kašika šećera
  • 3 pudinga od jagoda
  • 90 gr sjeckanih badema

Fil:
  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašika vode
  • 250 gr maslaca
  • 100 gr mljevene plazme

I još treba:
  • 200 gr čokolade
  • 250 ml slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
  • 2 šlag kreme od čokolade

Priprema:

5 bjelanaca umutiti sa postepenim dodavanjem 5 kapika šećera. Umućenim bjelancima dodati jedan pudin i lagano izmješati. 
Smjesu sipati srcoliki pleh na čije dno rasporedimo 30 gr sjeckanih badema. Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta. Ponoviti postupak i za ostale dvije kore.
Fil: žumanca umutiti sa šećerom , pri kraju dodati i vodu. Kuhati na pari, pa kada smjesa dobije određenu gustinu, skloniti sa štednjaka i ohladiti. U ohlađen fil dodati umućeni maslac i mljeveni plazma keks.
Slatko vrhnje umutiti, a čokoladu istopiti. Složiti kore jednu pored druge, tako da bademi budu gore, zatim svaku koru premazati sa trećinom istopljene čokolade i ostaviti da se čokolada stegne.
Prvu koru staviti na tacnu, preko čokolade premazati trećinu fila, a onda i trećinu slatke pavlake. Staviti drugu koru i ponoviti postupak, a zatim i treći put ponoviti premazivanje . Ukrasiti šlag kremom ili već po ukusu. Ohladiti prije služenja.

Nema komentara:

Objavi komentar