Valentin torta - presjek |
Valentin torta |
Potrebno za tri kore:
- 15 bjelanaca
- 15 kašika šećera
- 3 pudinga od jagoda
- 90 gr sjeckanih badema
Fil:
- 15 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 5 kašika vode
- 250 gr maslaca
- 100 gr mljevene plazme
I još treba:
- 200 gr čokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
- 2 šlag kreme od čokolade
Priprema:
5 bjelanaca umutiti sa postepenim dodavanjem 5 kapika šećera. Umućenim bjelancima dodati jedan pudin i lagano izmješati.
Smjesu sipati srcoliki pleh na čije dno rasporedimo 30 gr sjeckanih badema. Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta. Ponoviti postupak i za ostale dvije kore.
Fil: žumanca umutiti sa šećerom , pri kraju dodati i vodu. Kuhati na pari, pa kada smjesa dobije određenu gustinu, skloniti sa štednjaka i ohladiti. U ohlađen fil dodati umućeni maslac i mljeveni plazma keks.
Slatko vrhnje umutiti, a čokoladu istopiti. Složiti kore jednu pored druge, tako da bademi budu gore, zatim svaku koru premazati sa trećinom istopljene čokolade i ostaviti da se čokolada stegne.
Prvu koru staviti na tacnu, preko čokolade premazati trećinu fila, a onda i trećinu slatke pavlake. Staviti drugu koru i ponoviti postupak, a zatim i treći put ponoviti premazivanje . Ukrasiti šlag kremom ili već po ukusu. Ohladiti prije služenja.
Nema komentara:
Objavi komentar