Kiflice sa orasima
Sastojci:
- 250 gr maslaca
- 500 gr brašna
- 4 žumanca
- 20 gr kvasca
- 100 ml mlijeka
- naribana kora 1 limuna
- 70 gr šećera u prahu
- 50 gr oraha
- 1 kesica vanilin-šećera
Fil:
- 200 gr oraha
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanilin-šećera
- 100 ml mlijeka
Priprema:
Maslac najprije ostavite da se njegova temperatura ujednači sa sobnom temperaturom, pa ga potom izmiksajte sa 175 gr brašna, sve dok ne dobijete ujednačenu glatku masu. Kada je masa gotova podijelite je na tri dijela i ostavite da odstoji. U preostalo brašno dodajte 3 žumanca, kvasac rastopljen u mlakom mlijeku, limunovu koru i šećer. Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 15 minuta. Kada je tijesto odstojalo oklagijom ga rastanjite u pravougaonik debljine pola centimetra, pa premažite trećinom mase od maslaca, preklopite napola i ostavite da odstoji pola sata. Ovaj postupak ponovite još dva puta u istom vremenskom razmaku. U međuvremenu sameljite orahe za fil i dodajte šećer i vanilin šećer. Prelijte vrućim mlijekom, dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi. Ispreklapano tijesto rastanjite na 1 cm debljine i isijecite na jednake trokutove. Na svaki trokut stavite po malo fila, uvijte ga od šire prema užoj strani, pa krajeve savijte da dobijete oblik polumjeseca. Gotove kiflice poredajte na lim za pečenje koji ste prethodno posuli brašnom, svaku kiflicu premažite sa malo preostalog, prethodno umućenog žumanceta i ostavite na umjereno toplom mjestu da malo nadođu, oko 15 minuta. Pecite ih u dobro zagrijanoj pećnici (na 250ºC) 20 minuta ili dok kiflice ne porumene. Izvadite ih iz pleha, prebacite u zdjelu za posluživanje, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar