četvrtak, 24. ožujka 2011.

Nutella torta sa keksom

Nutella torta
Presjek Nutella torte
Sastojci:

Biskvit:
  •  6 jaja
  •  15 dag šećera u prahu
  •  2 kašike kakaa
  •  2 kašike brašna
  •  1 kašičica praška za pecivo 
Krema:
  •  1 puding čokolada
  •  4 kašike šećera
  •  2 žumanjka
  •  3 kašike brašna
  •  4 dcl mlijeka
  • 250 gr maslaca
  • 200 gr mljevene plazme
  • 400 gr nutele 
Ukrašavanje:
  • 1 kg fondana u bojama po želji
Priprema:

Biskvit: umutiti žumanjke sa šećerom, dodati smjesu od kakaa, brašna i praška za pecivo. Umutiti snijeg od bjelanjaka i umješati ga kuhačom sa ostatkom smjese za biskvit. Uliti u modlu obloženu pek papirom i peći na 190°C oko 10 minuta (provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen). Ohlađeni biskvit prerezati na tri lista (ili peći tri posebne kore od pripremljene smjese). 
Krema: u prašak za puding pomiješati brašno, dodati 1 dcl mlijeka i dva žumanjka, i dobro izraditi da nema grudica. U šerpu nasuti ostatak mlijeka i skuhati puding (pomiješan sa jajima i brašnom), kratko kuhati, i svo vrijeme miješati. Ohladiti pripremljen puding. Posebno izraditi maslaca s kašikom šećera u prahu i na kraju dodati nutelu. Sve sjedinit kada je smjesa pudinga ohlađena, i još malo umutiti, zatim dodati plazma keks, pa sve dobro promiješati.
Slaganje torte: kora - fil - kora - fil - kora. Premazati džemom ili butter kremom, i prekriti fondanom, ukrasiti po želji.
Savjet: ako želite ukrasiti šlagom, ide kora - fil - kora - fil - kora - fil - šlag!

Nema komentara:

Objavi komentar