![]() | |
Nutella torta |
![]() |
Presjek Nutella torte |
Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 15 dag šećera u prahu
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 puding čokolada
- 4 kašike šećera
- 2 žumanjka
- 3 kašike brašna
- 4 dcl mlijeka
- 250 gr maslaca
- 200 gr mljevene plazme
- 400 gr nutele
Ukrašavanje:
- 1 kg fondana u bojama po želji
Priprema:
Biskvit: umutiti žumanjke sa šećerom, dodati smjesu od kakaa, brašna i praška za pecivo. Umutiti snijeg od bjelanjaka i umješati ga kuhačom sa ostatkom smjese za biskvit. Uliti u modlu obloženu pek papirom i peći na 190°C oko 10 minuta (provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen). Ohlađeni biskvit prerezati na tri lista (ili peći tri posebne kore od pripremljene smjese).
Krema: u prašak za puding pomiješati brašno, dodati 1 dcl mlijeka i dva žumanjka, i dobro izraditi da nema grudica. U šerpu nasuti ostatak mlijeka i skuhati puding (pomiješan sa jajima i brašnom), kratko kuhati, i svo vrijeme miješati. Ohladiti pripremljen puding. Posebno izraditi maslaca s kašikom šećera u prahu i na kraju dodati nutelu. Sve sjedinit kada je smjesa pudinga ohlađena, i još malo umutiti, zatim dodati plazma keks, pa sve dobro promiješati.
Slaganje torte: kora - fil - kora - fil - kora. Premazati džemom ili butter kremom, i prekriti fondanom, ukrasiti po želji.
Savjet: ako želite ukrasiti šlagom, ide kora - fil - kora - fil - kora - fil - šlag!
Nema komentara:
Objavi komentar