subota, 5. ožujka 2011.

Punjene krokete

Sastojci:
  • 500 gr riže
  • 200 gr mljevenog mesa
  • 50 gr ribanog parmezana
  • 1 crveni luk
  • 100 gr chedar sira
  • 100 gr graška
  • 50 gr maslac
  • 2 kašike paradajz pirea
  • prezla
  • brašno
  • 1 jaje

Priprema:

Skuhanu rižu začiniti sa 50 gr maslaca i parmezan sirom. Promješati i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu napraviti fil: zagrijati ulje i maslac u šerpi, pa prodinstati sitno isječen crveni luk, meso, grašak pa dodati paradajz pire razmućen u 1/2 čaše tople vode. Posoliti i pobiberiti pa kuhati nekih 20-tak minuta.
Ruke premazati s malo ulja, uzeti 1- 2 kašike riže i praviti loptice veličine manje narandže. Palcem napraviti otvor na 'loptici' pa je napuniti s 1 kašičicom pripremljenog fila. Oblikovati lopticu, uvaljati je u brašno pa u jaje i onda prezlu. Prziti na vrelom ulju dok krokete ne dobiju lijepu rumenu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar