utorak, 26. travnja 2011.

Seljačka pita

Sastojci:
  •  750 gr krompira
  •  100 gr luka
  •  10 ml ulja
  •  500 gr mljevenog mesa 
  •  1 kašika mješavine bijelog luka i limuna
  •  1 goveđa kocka
  •  ¼ šolje vode
  •  125 gr šampinjona
  •  50 gr koncentrata paradajza
  •  250 gr nasjeckanog paradajza
  •  1 kašičica soli
  •  prstohvat ružmarina
  •  prstohvat origana
  •  50 ml mlijeka
  •  30 gr maslaca
  •  150 gr naribanog sira Edamera

Priprema:

Krompir ogulite, prepolovite i kuhajte u kipućoj vodi dok ne omekša. Luk narezan na kockice propržite na ulju, dodajte mljeveno meso, mješavinu bijelog luka i limuna, goveđu kocku i vodu. Kad meso postane mekano i rastresito, dodajte na listiće narezane šampinjone, koncentrat paradajza, nasjeckani paradajz, so, ružmarin i origano. Sve zajedno dobro izmiješajte. Kuhajte još 5-10 minuta. Pripremljenu smjesu rasporedite u okruglu posudu za pečenje.
Krompir zgnječite, dodajte malo mlijeka i maslaca da dobijete pire. Pripremljeni pire rasporedite po mesu i na kraju pospite sirom. Ovako pripremljeno jelo stavite u pećnicu na 220°C par minuta, dok se sir ne rastopi, a jelo ne postane zlatnosmeđe boje i lagano hrskavo.

Nema komentara:

Objavi komentar