Sastojci:
- 750 gr krompira
- 100 gr luka
- 10 ml ulja
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 kašika mješavine bijelog luka i limuna
- 1 goveđa kocka
- ¼ šolje vode
- 125 gr šampinjona
- 50 gr koncentrata paradajza
- 250 gr nasjeckanog paradajza
- 1 kašičica soli
- prstohvat ružmarina
- prstohvat origana
- 50 ml mlijeka
- 30 gr maslaca
- 150 gr naribanog sira Edamera
Priprema:
Krompir ogulite, prepolovite i kuhajte u kipućoj vodi dok ne omekša. Luk narezan na kockice propržite na ulju, dodajte mljeveno meso, mješavinu bijelog luka i limuna, goveđu kocku i vodu. Kad meso postane mekano i rastresito, dodajte na listiće narezane šampinjone, koncentrat paradajza, nasjeckani paradajz, so, ružmarin i origano. Sve zajedno dobro izmiješajte. Kuhajte još 5-10 minuta. Pripremljenu smjesu rasporedite u okruglu posudu za pečenje.
Krompir zgnječite, dodajte malo mlijeka i maslaca da dobijete pire. Pripremljeni pire rasporedite po mesu i na kraju pospite sirom. Ovako pripremljeno jelo stavite u pećnicu na 220°C par minuta, dok se sir ne rastopi, a jelo ne postane zlatnosmeđe boje i lagano hrskavo.
Nema komentara:
Objavi komentar