petak, 7. siječnja 2011.

Ljuta pileća krilca


Sastojci:
  • 10 pilećih krilaca
  • 1 kašika limunovog soka
  • ulje za prženje
  • peršun

Tijesto:
  • 1 šolja brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice paprike
  • 1,5 kašičice kumina
  • 1,5 kašičice bibera
  • 3/4 kašičice osušenog timijana
  • 1/2 kašičice ljute papričice
  • 1 šolja piva
  • 1 kašika biljnog ulja 

Priprema:

Stavite pileća krilca u nisku posudu, poprskajte limunovim sokom, posolite i pobiberite. Pokrijte ih i stavite u frižider na 1 sat da se mariniraju.


Za tijesto u  zdjeli izmiješajte brašno, so, papriku, kumin, biber, timijan i ljutu papričicu. U sredini napravite rupu i ulijte pivo i ulje. Umjesite tijesto i ostavite na sobnoj temperaturi jedan sat da odstoji.
U dubokoj posudi ugrijte ulje na 190°C. Umočite piletinu u tijesto i pecite (ne više od 5 komada odjednom) 3 minute ili dok ne dobije zlatnu boju. Osušite na papirnatom ubrusu. Posolite i servirajte na pladanj sa peršunom.