subota, 8. siječnja 2011.

Pile u vinu


Sastojci:

  • 1,5 kg piletine izrezane na komade
  • 2-3 kašike maslaca
  • 1 glavica sitno nasjeckanog luka
  • 1 ravna kašika brašna
  • 400 ml crnog vina
  • 1/4 kašičice majčine dušice
  • 1 lovorov list (dobro usitnjen)
  • sol
  • papar
  • 100 g sitno izrezane šunke
  • 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 kašika peršina (sitno nasjeckanog)
  • 100 g šampinjona (prepolovljenih) 

Priprema: 

U pretis lonac staviti maslac i kad se zagrije na njemu propržiti komade piletine da budu svijetlo smeđe boje s obje strane. Meso izvaditi iz lonca i u njega staviti luk, pržiti oko 2 minute. Dodati brašno i promješati.
Dodati vino, majčinu dušicu, lovorov list, sol, papar, šunku, češnjak, peršin i šampinjone. Dobro promiješati. Dodati piletinu i lonac dobro protresti. Učvrstiti poklopac i kad je u loncu postignut pritisak, smanjiti vatru i kuhati 15 minuta. Lonac skinuti s vatre, smanjiti pritisak i skinuti poklopac.
Meso složiti na pladanj i prekriti ga umakom. Uz jelo poslužiti kruh zagrijan u pećnici ili tijesto i zelenu salatu.