petak, 7. siječnja 2011.

Pileći Cordon Blue




Sastojci:

  •  4 komada pilećih prsa
  •  2 kašike otopljenog margarina
  •   100 ml pileće juhe
  •  2 čena bjelog luka
  •  10 kašika krušnih mrvica
  •  2 kašike parmezana
  •  2 kašikice aleve paprike
  •  1/2 kašikice suhog origana
  •  biber,sol,vegeta
  •  4 kom.tanka kuhane šunke
  •  4 kom. tanka trapista ili nekog drugog tvrdog sira 

Priprema: 

Uzmite pileća prsa, stavite ih jedno po jedno u najlonsku vrečicu izlupajte ih čekićem za meso ili tavom, ali ne jako pretanko da se ne raspadaju! Pobiberite i povegetite, ali ne previše, jer su ostali sastojci slani. Ostavite na stranu.
U jednu manju posudicu dodajte 1 dl juhe, otopljeni margarin, prognječeni bjeli luk, i sušeni origano.
U drugoj posudi napravite panir masu od krušnih mrvica, aleve paprike i sira parmezana. 
Sad uzmite pripremljeno meso, stavite na svaki komad kuhane šunke, pa gore sir. Umotajte čvrsto rolnicu i pričvrstite čačkalicom. Tako umotano meso umoćite u smjesu od juhe, otopljenog margarina i bjelog luka, pa uvaljajte dobro u panir smjesu. Poslažite u tepsiju podmazanu maslinovim uljem i pecite na 200 stepeni oko -45 min. ili dok fino ne porumeni.


P.S. Kada panirano meso poslažete u tepsiju, prelijte ga ostatkom smjese od juhe, otopljenog margarina i bjelog luka!