Tijesto:
- 400 gr brašna
- 80 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 2-3 kašike vrhnja ili mlijeka
- 1 kašika ruma
- malo korice od limuna
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100 gr oraha
- šećera po okusu
- cimet po okusu
- 1 vrećica vanili šećera
Priprema:
U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca , dobro izmiješati s brašnom i šećerom. U tu smjesu dodati rum i mlijeko kako bi tijesto postalo kompaktno.
Mijesiti rukama dok se tijesto lijepo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i ostaviti ga na pola sata u hladnjaku.
Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dag oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta.
Izvaditi iz pećnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala.
Pripremljenu pitu staviti u pećnicu na 175°C i peći 40-ak minuta.