ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

Pita od jabuka

Sastojci:

Tijesto:
  • 400 gr brašna
  • 80 gr šećera
  • 250 gr maslaca
  • 2-3 kašike vrhnja ili mlijeka
  • 1 kašika ruma
  • malo korice od limuna

Nadjev:
  • 1 kg jabuka
  • 100 gr oraha
  • šećera po okusu 
  • cimet po okusu
  • 1 vrećica vanili šećera

Priprema:

U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca , dobro izmiješati s brašnom i šećerom. U tu smjesu dodati rum i mlijeko kako bi tijesto postalo kompaktno.
Mijesiti rukama dok se tijesto lijepo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i ostaviti ga na pola sata u hladnjaku.
Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dag oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta.
Izvaditi iz pećnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala.
Pripremljenu pitu staviti u pećnicu na 175°C i peći 40-ak minuta.