Sastojci:
Biskvit:
- 1 šoljica pavlake
- 1 šoljica mlijeka
- 1 šolica ulja
- 1 i po smiksana banana
- 1 šoljica griza
- 1 šoljica brašna
- 2 šoljice šećera (najbolje smeđeg)
- 4 pune kašike kakaa
- 1 kašika mljevene kafe (može i nescafe ili cappuccino)
- 2 kašike sode bikarbone
- dodaci po želji, volji i ukusu - komadići banane i čokolade, aroma banane ili vanilije, rum, vanilin šećer, mljeveni lješnjaci, bademi, kokos…
Čokoladna glazura:
- 8 kašika mlijeka
- par kapi ulja
- 1 vanilin šećer
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 5 kašika čokolade u prahu
- 50 gr maslaca
Priprema:
Izmiksati bananu sa pavlakom i mlijekom, dodati ulje i sve ostale sastojke. Još jednom dobro izmiksati i izliti u dublji manji kalup za pečenje – premazan maslacem i obilno posut grizom (ili krušnim mrvicama).
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni C, i pred kraj pečenja temperaturu pojačati na 200 stepeni C.Otopiti sve sastojke za glazuru. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, servirati i topao preliti toplom glazurom. Ostaviti da se ohladi, zatim rezati.
Nema komentara:
Objavi komentar