srijeda, 9. ožujka 2011.

Čokoladna fantazija

Sastojci:

Biskvit:
  • 1 šoljica pavlake
  • 1 šoljica mlijeka
  • 1 šolica ulja
  • 1 i po smiksana banana
  • 1 šoljica griza
  • 1 šoljica brašna
  • 2 šoljice šećera (najbolje smeđeg)
  • 4 pune kašike kakaa
  • 1 kašika mljevene kafe (može i nescafe ili cappuccino)
  • 2 kašike sode bikarbone
  • dodaci po želji, volji i ukusu - komadići banane i čokolade, aroma banane ili vanilije, rum, vanilin šećer, mljeveni lješnjaci, bademi, kokos…

Čokoladna glazura:
  • 8 kašika mlijeka
  • par kapi ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 5 kašika čokolade u prahu
  • 50 gr maslaca

Priprema:

Izmiksati bananu sa pavlakom i mlijekom, dodati ulje i sve ostale sastojke. Još jednom dobro izmiksati i izliti u dublji manji kalup za pečenje – premazan maslacem i obilno posut grizom (ili krušnim mrvicama).
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni C, i pred kraj pečenja temperaturu pojačati na 200 stepeni C.
Otopiti sve sastojke za glazuru. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, servirati i topao preliti toplom glazurom. Ostaviti da se ohladi, zatim rezati.

Nema komentara:

Objavi komentar