Sastojci:
- 140 gr maslaca
- 150 gr šećera
- 6 žumanjaka
- 200 gr čokolade
- 1 velika kašika gorkog kakaa
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 100 gr brašna
- 1/2 kašičice prašaka za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 dl slatkog vrhnja
- 6 bjelanjaka
- 2 velike kašike ekstrakta ruma
- 2 dl mlijeka
Krema:
- 600 gr čokolade
- 720 ml slatkog vrhnja
- 2 kašičice ekstrakta ruma
Priprema:
Pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno žumance, rastopljenu čokoladu, kakao i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiksajte i tome dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i soli i lagano umiješajte. Također lagano umiješajte vrhnje i snijeg od bjelanaca.
Smjesu izlijte u kalup (25cm), stavite u pećnicu zagrijanu na 180 i pecite oko 50 minuta. Kad se ohladi prerežite na 3 dijela i dobro natopite mješavinom mlijeka i ruma.
Krema: ugrijte vrhnje, čim počne kuhati skinite s vatre i odmah prelijte preko tek istopljene čokolade. Ne miješajte odmah nego ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim izmješajte, dodajte ekstrakt ruma, pa ostavite da odstoji 10-15 minuta. Premažite sve djelove kolača kremom.
Nema komentara:
Objavi komentar