ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

Čokoladna tortica


Sastojci:
  • 140 gr maslaca
  • 150 gr šećera
  • 6 žumanjaka
  • 200 gr čokolade
  • 1 velika kašika gorkog kakaa
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 100 gr brašna
  • 1/2 kašičice prašaka za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 6 bjelanjaka
  • 2 velike kašike ekstrakta ruma
  • 2 dl mlijeka

Krema:
  • 600 gr čokolade
  • 720 ml slatkog vrhnja
  • 2 kašičice ekstrakta ruma

Priprema:

Pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno žumance, rastopljenu čokoladu, kakao i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiksajte i tome dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i soli i lagano umiješajte. Također lagano umiješajte vrhnje i snijeg od bjelanaca.
Smjesu izlijte u kalup (25cm), stavite u pećnicu zagrijanu na 180 i pecite oko 50 minuta. Kad se ohladi prerežite na 3 dijela i dobro natopite mješavinom mlijeka i ruma.
Krema: ugrijte vrhnje, čim počne kuhati skinite s vatre i odmah prelijte preko tek istopljene čokolade. Ne miješajte odmah nego ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim izmješajte, dodajte ekstrakt ruma, pa ostavite da odstoji 10-15 minuta. Premažite sve djelove kolača kremom.

Nema komentara:

Objavi komentar