
Sastojci:
- 1 kesica (10 gr) želatina u prahu
- 50 ml hladne vode za želatin
- 30 ml hladne vode za fruktozu
- 100 gr fruktoze
- 1 kašika glicerina - glicerola
- 900 gr šećera u prahu
- još šećera u prahu za posipanje površine na kojoj se mijesi
- boje u prahu Eterika
Priprema:
Preliti želatin sa vodom, i ostaviti da nabubri. Fruktozu preliti sa vodom, staviti na šporet, stalno miješati dok ne počne ključati, onda isključiti ringlu i ostaviti još 20 - 30 sekundi da ključa. Skloniti sa ringle. Dodati u to glicerin i želatin pa sve dobro promiješati.
U zdjelu staviti 500 gr šećera u prahu, dodavati (postepeno) smjesu fruktoze, glicerina i želatina i cijelo vrijeme miješati kašikom, povremeno dodavati još šećera u prahu. Kada smjesa bude malo gušća (da se može raditi rukom) i kada se ohladila, izručiti je na radnu površinu i umijesiti sa prostalom količinom šećera u prahu.
Gotov - umješen fondan ostaviti da odmori 30 minuta, i onda se može raditi sa njim.
Bojenje fondana:
Podijelite fondan na onoliko dijelova koliko želite obojiti. Pošto u Tuzli nema gel boja (one su najbolje) ja koristim one u prahu (Eterika) samo što ih prije upotrebe razmutim sa 2-3 kapi hladne vode, pa čačkalicom nanesem boju na dio fondana koji želim obojiti tom bojom. Nakon što nanesete boju, mijesite fondan dok se boja ravnomjerno ne rasporedi....
Nekoliko savjeta:
ako su Vam ruke puno umazane šećerom u prahu, oprati ih, ali DOBRO posušiti prije ponovnog rada sa fondanom,
ako Vam fondan postane težak za oblikovanje, stavite ga na par sekundi (5-6 sec) u mikrovalnu ili zagrijane rernu,
ako želite možete fondan ostaviti da stoji spreman za sljedeću tortu ali ga morate dobro umotati u plastičnu kesu ili foliju, i ostavite ga u frižider,
kada želite raditi s fondanom koji je več neko vrijeme bio u frižideru, stavite ga na par sekundi u mikrovalnu ili zagrijanu rernu, i premjesite,
svaki put kada radite s fondanom treba da pospete površinu na kojoj razvlačite, mijesite fondan...ili ako oblikujete figurice, kada fondan počne da Vam se lijepi za prste samo na prste nanesite šećer u prahu i problem je riješen.
Nema komentara:
Objavi komentar