Šareni rolati |
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike vode
- 3 kašike mleka
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- za crveni dodati 2 pune kašike ajvara
- za zeleni 500 gr špinat
- 500 gr svježg sira
- 1 čaša pavlake
- 300 gr šunke
- 300 g sjeckanih kiselih krastavčića
- 2 rendana kuhana jajeta
Priprema:
Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca sa kašičicom soli u čvrst snijeg. Dodajte žumanjke i izmešajte dobro. Uspite 3 kašike mlijeka i 3 kašike vode. Promešajte. Dodajte 6 kašika brašna i prašak za pecivo. Lagano umešajte na najmanjoj brzini. Potom dodajte obaren špinat (za zeleni rolat) ili ajvar (za naranđasti). Obložite veliku tepsiju masnim papirom i izručite smjesu. Ravnomjerno je razvucite kašikom i kad ste gotovi lupite malo tepsijom o rub radne površine da izađu mehurići vazduha. Pecite na 180° kao što pečete i klasičan biskvit za kolače. Vruć rolat umotajte u vlažnu krpu zajedno sa papirom na kojem se pekao i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite fil pomiješati sir i pavlaku premazati ohlađenu koru i poredati ostale sastojke. kisele krastavce, jaja pa šunku tanko narezanu. Čvrsto uvijte rolat, umotajte ga u plastičnu foliju, i ostavite preko noći (ili na nekoliko sati) u frižideru.
Ove rolate moja mama pravi, super su!
OdgovoriIzbrišiDivni su...i za oko, a i ukus im je fantastican!
OdgovoriIzbriši