srijeda, 9. ožujka 2011.

Šareni rolati

Šareni rolati
Sastojci:

Kora:
  •  6 jaja
  •  6 kašika brašna
  •  3 kašike vode
  •  3 kašike mleka
  •  1 prašak za pecivo
  •  1 kašičica soli
  •   za crveni dodati 2 pune kašike ajvara
  •  za zeleni 500 gr špinat
Fil :
  •  500 gr svježg sira
  •  1 čaša pavlake
  •  300 gr šunke
  •  300 g sjeckanih kiselih krastavčića
  • 2 rendana kuhana jajeta
Priprema:

Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca sa kašičicom soli u čvrst snijeg. Dodajte žumanjke i izmešajte dobro. Uspite 3 kašike mlijeka i 3 kašike vode. Promešajte. Dodajte 6 kašika brašna i prašak za pecivo. Lagano umešajte na najmanjoj brzini. Potom dodajte obaren špinat (za zeleni rolat) ili ajvar (za naranđasti). Obložite veliku tepsiju masnim papirom i izručite smjesu. Ravnomjerno je razvucite kašikom i kad ste gotovi lupite malo tepsijom o rub radne površine da izađu mehurići vazduha. Pecite na 180° kao što pečete i klasičan biskvit za kolače. Vruć rolat umotajte u vlažnu krpu zajedno sa papirom na kojem se pekao i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite fil pomiješati sir i pavlaku premazati ohlađenu koru i poredati ostale sastojke. kisele krastavce, jaja pa šunku tanko narezanu. Čvrsto uvijte rolat, umotajte ga u plastičnu foliju, i ostavite preko noći (ili na nekoliko sati) u frižideru.

2 komentara: