Sastojci:
Kora:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 5 kašika vrele vode
- 10 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Osnovni fil:
- 6 žumanjaka
- 8 kašika šećera
- 5 kašika gustina
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 lit mlijeka
- 250 gr maslaca
- 100 gr šećera u prahu
Ostalo:
- 10 komada čokoladnih bananica
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 100 gr mljevenih oraha
- 2 šlag pjene
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Umutiti sastojke za koru, izliti u kalup za tortu veličine 28 cm, obložen pek papirom i peći u rerni predhodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Ohladiti koru.
Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati gustin, vanilin šećer, pa smjesu sipati u ½ litra kipućeg mlijeka, i napraviti fil kao puding (uz stalno miješanje). Skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu, te pomiješati sa prethodno napravljenom smjesom, (nakon što se dobro ohladila). Ovakav fil podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati 10 komada sitno sjeckanih čokoladnih bananica, promiješati mikserom.
A u drugi fil dodati 100 gr mljevenih oraha i 100 g rendane čokolade za kuhanje, promiješati mikserom.
Nakon pripremljene i ohlađene kore i filova, tortu slagati na sljedeći način: kora-fil sa orasima i rendanom čokoladom-fil sa čokoladnim bananicama-šlag pjena.
Ukrasiti sa tučenim vrhnjem za šlag, ja sam pola ostavila bijelo, a u pola dodala roza prah za kolače.
super frumos
OdgovoriIzbriši:)
OdgovoriIzbriši