ponedjeljak, 14. ožujka 2011.

Svilena torta


Sastojci:

Kora:
  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika vrele vode
  • 10 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
Osnovni fil:
  • 6 žumanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 5 kašika gustina
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 lit mlijeka
  • 250 gr maslaca
  • 100 gr šećera u prahu
Ostalo:
  • 10 komada čokoladnih bananica
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 100 gr mljevenih oraha
  • 2 šlag pjene
  • 200 ml vrhnja za šlag
Priprema:

Umutiti sastojke za koru, izliti u kalup za tortu veličine 28 cm, obložen pek papirom i peći u rerni predhodno zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Ohladiti koru.
Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati gustin, vanilin šećer, pa smjesu sipati u ½ litra kipućeg mlijeka, i napraviti fil kao puding (uz stalno miješanje). Skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu, te pomiješati sa prethodno napravljenom smjesom, (nakon što se dobro ohladila). Ovakav fil podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati 10 komada sitno sjeckanih čokoladnih bananica, promiješati mikserom.
A u drugi fil dodati 100 gr mljevenih oraha i 100 g rendane čokolade za kuhanje, promiješati mikserom.
Nakon pripremljene i ohlađene kore i filova, tortu slagati na sljedeći način: kora-fil sa orasima i rendanom čokoladom-fil sa čokoladnim bananicama-šlag pjena. 
Ukrasiti sa tučenim vrhnjem za šlag, ja sam pola ostavila bijelo, a u pola dodala roza prah za kolače.

2 komentara: